Zacusca de vinete reteta simpla

zacusca-boiereascaMagazinele sunt pline de diferite sortimente de zacusca, dar zacusca de vinete preparata dupa o reteta traditionala este mai buna. Zacusca de vinete nu presupune foarte multa munca chiar daca la prima vedere procesul poate parea complicat. Nu se compara nimic cu satisfactia lucrului bine facut si in plus rezultatul este absolut delicios. Zacusca de vinete poate sa fie facuta in mai multe zile in functie de timpul alocat acestei activitati.

Ingredientele pentru zacusca de vinete cu ardei si rosii:

  • 3 kg de vinete coapte scurse si uscate bine

Pentru a fi mai gustoase, cu un usor miros de fum acestea trebuie coapte pe gratar sau pe tabla, dar pot fi facute si la cuptor. Singura diferenta este ca vor fi putin mai deschise la culoare, dar in amestec cu celelalte legume nu se observa. Daca veti utiliza cuptorul nu uitati sa intepati vinetele inainte de a le pune inauntru, sau riscati sa aveti de curatat dupa.

  • 2 kg de ardei si gogosari copti si curatati – proportia pentru ardei/gogosari poate fi variabila si este de preferat sa faceti ardeii pe gratar sau tabla.
  • 2 kg de ceapa alba
  • 3 l bulion
  • 500 ml de floarea soarelui
  • 3 linguri de sare sau puteti adauga sare dupa gust

Inainte de a va apuca efectiv de amestecarea ingredientelor pentru zacusca puteti distribui munca pe mai multe zile.

Coaceti vinetele, le curatati si le scurgeti bine, iar daca nu le faceti in 1-2 zile ar trebui sa le congelati.

Ardeii si gogosatii trebuie copti, curatati, presarati cu sare si lasati acoperiti. Daca nu ii utilizati in 1-2 zile ar trebui sa ii congelati.

Din bulion lasati 3 litri la frigider pentru zacusca. Daca nu aveti bulion de casa puteti trece prin masina de tocat aproximativ 3 kg de rosii pentru a le folosi in zacusca.

Dupa ce coaceti si curatati vinetele, gogosarii si ardeii si pregatiti bulionul sau sucul de rosii, ceapa se va toca marunt in robotul de bucatarie sau in masina de tocat carne. Uleiul se va incinge bine intr-un ceaun si se va adauga ceapa. Lasati ceapa sa se caleasca amestecand periodic.

Dupa aproximativ 15 minute puteti sa adaugati bulionul, amestecati si lasati sa fiarba inca 15 minute impreuna. In acest timp vinetele vor fi date prin robot sau prin masina pentru tocat carne si la fel si ardeii. In alt vas puneti putin ulei, ardeii si vinetele si lasati sa se caleasca aproximativ 15 minute impreuna. Puneti si amestecul de vinete in vasul in care se afla ceapa si bulionul.

Amestecati si adaugati sare atunci and incepe sa fiarba. Lasati la foc mic aproximativ 2-3 ore si amestecati periodic. Aveti grija sa acoperit vasul pentru ca sare si fiti atenti la acest aspect atunci cand amestecati.

In timp ce fierbe zacusca isi schimba gustul, culoarea si textura si este important sa aveti rabdare sa fiarba bine. Zacusca este gata atunci cand devine lucioasa si uleiul iese la suprafata. Puneti zacusca fierbinte in borcane si apoi sterilizati la cuptor.