Zacusca de dovlecei

Ingrediente:

  • 4 ardei mari
  • 3 dovlecei mari
  • 5 cepe mari
  • 5 rosii mari
  • 2 morcovi mari
  • 400 ml de ulei
  • Sare, foi de dafin

Zacusca de dovlecei se face la fel ca orice alta reteta de zacusca. Se curata intai dovleceii de coaja, se taie in cuburi si se fierb in apa si sare pana cand se inmoaie. Ceapa se va curata si se va toca, morcovii se dau prin razatoare, ardeii se curata de seminte si se toaca in robotul de bucatarie. Dovleceii se scurg bine de apa si se fac piure. Rosiile se pun in apa fierebinte, se decojesc si se pun in robot transformandu-se in pasta.

In uleiul incins se adauga ceapa si se caleste pana cand devine sticloasa apoi se adauga morcovul si se lasa pe foc in jur de 10 minute pana cand se inmoaie bine. Dupa ce se fac morcovii se va adauga uleiul si se mai lasa inca 20 minute amestecand continuu. Se adauga condimentele, dovleceii si sosul de rosii. Din acest moment se va amesteca tot timpul pana cand se va ridica uleiul la suprafata. Daca doriti sa obtinei o zacusca fina utilizati blenderul.

Borcanele trebuie spalate si puse intr-o tava la cuptor pentru 30 de minute. Zacusca se pune in borcane si acestea se adauga din nou la cuptor pentru 30 de minute la foc mic. Cand sunt scoase de la cuptor se adauga cate o lingura de ulei cald si se pun capacele.

Daca doriti sa nu umpleti bucataria de miros de ceapa prajita, puteti prepara si altfel zacusca de dovlecei. Ungeti o tava cu putin ulei si puneti dovleceii taiati in bucati medii.

Adaugati tot acolo si ceapa tocata si morcovii rondele. Ardeii si rosiile trebuie curatati si se vor pune deasupra celorlalte legume. Lasati legumele la cuptor aproximativ o ora si la jumatatea timpului scoateti tava si amestecati cu o lingura ardeii si rosiile si intoarceti-le pe cealalta parte.

Lasati legumele pana cand se rumenesc bine si zacusca va avea un gust mai bun. Dupa ce opriti cuptorul, lasati tava inauntru pentru inca 20 de minute. Dupa ce se racesc putin curatati coaja de la ardei si rosii. Puneti legumele in robotul de bucatarie sau in blender si amestecati bine.

Le puteti face o pasta mai fina sau puteti lasa mai mari legumele. Puneti compozitia intr-un vas mare cu un fund mai gros si adaugati sarea  si usturoiul pisat si lasati sa fiarba in jur de 15 minute la foc mic. Pentru a pune in borcane este recomandat sa fierbeti compozitia aproximativ 40 de minute.