Topul celor mai bune alimente de toamna

Cartofi dulci. In ciuda numelui lor, cartofii dulci nu sunt legati de cartofi. Cartofii sunt clasificati ca tuberculi, in timp ce cartofii dulci sunt doar o radacina. Cartofii dulci de buna calitate vor avea o mare fermitate, o piele neteda si un bronz de culoare rosie. Acestea contin 30 de miligrame de beta-caroten (vitamina A) intr-o portie, care este de patru ori valoarea zilnica recomandata (RDA) pe portie. Ar trebui sa mananci 23 de portii de broccoli pentru a consuma aceeasi cantitate de beta-caroten.

Acestea sunt, de asemenea, bogate in vitamina C (o portie asigura 50% din ADR) si furnizeaza trei grame de fibra pe portie. Cartofii dulci sunt o alegere ideala pentru persoanele cu diabet zaharat, deoarece sunt considerate alimente glicemice scazute. Acest lucru inseamna ca carbohidratii din cartofii dulci se elibereaza incet, ceea ce ajuta la mentinerea nivelului constant de zahar din sange.

Cartofii albi, pe de alta parte, sunt  alimente bogate in glicemie, deoarece elibereaza carbohidrati foarte rapid si cauzeaza fluctuatii mari ale nivelului zaharului din sange. Acestia sunt ideali pentru coacere, gratare sau aburire si le puteti inlocui in orice reteta care necesita cartofi.

Dovleci. Acestia sunt mai mult decat decoratiuni de Halloween. Culoarea portocalie stralucitoare a dovleacului este o dura, incarcata cu un antioxidant important, beta-caroten, precum si bogata in vitamina C si acid folic.

Carotenoizii, cum ar fi beta-carotenul, pot reduce riscul dezvoltarii anumitor tipuri de cancer si pot proteja impotriva bolilor de inima. Chiar si semintele sunt ambalate cu o valoare nutritiva.

Puteti sa va prajiti propriile seminte dintr-un dovleac proaspat intr-un cuptor fierbinte (190 ° C) timp de aproximativ 45 de minute. Daca nu va place sa gatiti un dovleac, nu uitati ca puteti folosi dovleac conservat in orice reteta. Este minunat servit ca o garnitura gustoasa pentru o masa principala si este ideal pentru a face supe de iarna consistenta, precum si pentru a fi copt in paine si in placinta de dovleac.

 

Clementinele. Acestia sunt rude cu portocala, de asemenea, cunoscute ca mandarine. Ele pot fi destul de greu de distins de mandarine, deoarece sunt ambii hibrizi de portocale amare, dar principala diferenta este ca clementinele sunt deseori fara seminte. Ele au coaja libera, astfel incat acestea sunt usor de curatat si de facut o mare gustare portabila. Se potrivesc bine cu feluri de mancare de pui, asa ca incercati sa adaugati niste felii la un sos de gaina la gratar pentru o aroma tropicala. In cazul in care salata arata ciudat,  o puteti asezona cu cateva clementine pentru mai multe culori sau cu iaurt cu continut scazut de grasime, vanilie si lapte degresat pentru a face o crema de fructe.