Lucruri nestiute despre zacusca

zacusca-picantaRomanii au o foarte mare dragoste pentru zacusca, o compozitie balcanica de legume fierte pe care o faceau mamele sau bunicile inca de cand erau mici. Deci putem sa spunem ca toti am crescut interactionand cu zacusca.

Zacusca este nelipsita din casele romanilor atunci cand vine toamna, dar sunt putini cei care cunosc cu adevarat proprietatile pe care le are acest fel de mancare.

Daca este gatita corespunzator, cu ulei de calitate, zacusca poate sa aiba efecte nebanuite asupra organismului.

Specialistii gastronomi spun ca uleiul poate sa afecteze calitatea legumelor si tocmai de aceea ar trebui sa tinem cont de aceste detalii importante.

In fara de faptul ca zacusca este gustoasa, are si proprietatea de a intari sistemul imunitar si este foarte potrivita in sezonul rece, o perioada in care organismul va fi ferit de lumina solara si va incepe sa aiba carente.

Un alte detaliu mai putin stiut despre zacusca este faptul ca efortul pe care gospodinele il depun pentru a prepara zacusca va fi recompensat si la nivel estetic. Consumul acestui amestec de legume poate sa imbunatateasca vizibil aspectul tenului, deoarece contine un numar mare de anitioxidanti care sunt eliberati de vinete, rosii, ceapa sau ardei.

Daca incepem ziua cu o felie de paine integrala parjita, unsa cu usturoi si cu o lingura de zacusca de casa, vom asigura organismului aportul necesar de proteine si carbohidrati.

Zacusca poate deveni nesanatoasa daca nu este preparata corect din cauza amestecului de legume prajite in ulei, si in special a cepei. Daca nu se acorda atentie pentru calitatea uleiului, aceste legume isi potenteaza toxicitatea si devin nocive din cauza substantelor pe care le elimina in ulei. Cu toate acestea, daca zacusca este preparata cu un ulei rafinat va avea doar beneficii asupra sanatatii.