Creativitatea gastronomica romaneasca

Cârnați de porc cu mentăEtnologul Doina Isfanoi spune ca romanii nu sunt neaparat mancaciosi ci foarte creativi. Romanii aplica bine principiul “Din nimic faci ceva”. Chiar daca resursele erau modeste, in trecut oamenii reuseau sa faca lucruri extraordinare. In Ardeal, din fructe se facea o excelenta pasta ce se consuma in postul Craciunului. Romanii au avut intotdeauna o creativitate deosebita in prepararea alimentelor si de aceea se spune ca suntem mancaciosi si pofticiosi.

Chiar daca suntem atat de creativi multe obiceiuri au fost date uitarii. Macarurile laborioase au fost inlocuite de cartofii prajiti si carnea pe gratar. Pierderile in ceea ce priveste alimentatia sunt un efect al globalizarii. Disparitia se leaga de societate, care umple piata de produse eliminand savoarea alimentelor preparate in casa. Calitatea insa lasa mult de dorit.

Pierderile sunt si la capitolul alimente traditionale de sarbatori. Romanii au pierdut sensul sarbatorii Craciunului odata cu disparitia colacilor impletiti si impodobiti. Nici Mucenicii nu se mai prepara ca alta data. Putini moldoveni mai coc in cuptor si prin Muntenia si Oltenia gospodinele nu mai modeleaza optulete din aluat ci cumpara mucenicii la pungute.

In trecut mierea si zaharul erau rar consmuate. Cand graul era dat la truci mierea ajungea in bucatariile venetiene. Marco Bandini, arhiepiscopul italian, vorbea in 1635 de stupii din Moldova care produceau pana la sapte roiuri pe an.

In ciuda tuturor lipsurilor branza a fost tot timpul prezenta in alimentatia romanilor. Branzeturile romanesti sunt diferite de cele straine. Mamaliguta cu branza nu este consumata nicaieri in Europa, si nici branza cu smantana, telemeaua sau branza de burduf, ceea ce face ca “branza valaha” sa fie unica in Europa.