Ce mancam toamna?

In mod traditional, toamna este sezonul de recoltare. Este timpul ca organismele noastre sa recolteze si sa adune energie pentru lunile mai reci. Exista o activitate mai redusa in lunile mai reci, dar si mai mult accent pe substanta, cultivarea, sustinerea si construirea organelor, fluide si sange. Dupa vara, toamna este timpul pentru a elimina excesul de caldura din corp, iar atunci cand temperaturile scad, este timpul sa incepem incalzirea corpului, impotriva extremelor.

Odata cu sosirea vantului puternic, copacii  isi pierd frunzele  toamna. Vantul si scaderile de temperatura duc la modificari de presiune. In timp ce simtim efectele vantului asupra pielii noastre, in interior, vantul afecteaza plamanii. In acest anotimp pot aparea cu usurinta tusea si alte tulburari pulmonare.

In medicina chineza, vantul poate conduce agenti patogeni externi in organism, dar poate, de asemenea, sa provoace blocaje interne si excese emotionale. Emotiile sunt in mare masura coordonate de ficat si vezica, deci nu trebuie sa uitam sa sustinem celelalte organe, nu numai plamanii pe timpul toamnei.

Functia sistemului digestiv devine mai putin eficienta toamna. Conditiile gastro-intestinale sunt frecvente in acest moment al anului si trebuie sa aveti grija deosebita si sa mancati bine pentru a preveni aparitia bolilor.

 

Uscarea este frecventa in toamna si este cel mai probabil sa afecteze  plamanii si intestinul gros. Buzele uscate sunt un semn de lipsa de fluide, precum si pielea uscata, mancarimea, ridurile, gatul uscat, tusea uscata si constipatia. In timp ce este mai pronuntata in toamna, deshidratarea poate aparea in orice anotimp, in functie de tipul si dieta dumneavoastra.

Pentru a trata deshidratarea in toamna, puteti incerca unele dintre cele mai umede alimente, cum ar fi: tofu, lapte de soia, spanac, orz, pere, mere, mei, alge, ciuperci, migdale, arahide, seminte de susan, lapte, scoici, oua, crab sau carne de porc. Produsele lactate sunt foarte hranitoare pentru oricine se simte deshidratat desi este important sa consumati numai cantitati mici de lactate, astfel incat sa nu creeze umezeala si mucus in organism. Daca aveti o tuse uscata si aspra si un gat extrem de uscat, plamanii trebuie sa fie raciti cu alimente racoroase, cum ar fi merele si perele gatite, rata, fulgii de ovaz, telina, pestele si caracatita.

Pentru o tuse slaba, uscata si persistenta, mai ales daca simptomele se agraveaza noaptea, fluxul yin are nevoie de sprijin. Incercati pere si mere, produse lactate, carne de oaie, mandarine, seminte de pin, scoici, supa de pui si oua.